Sunday, February 24, 2008

#20 - Τιμουν τον Πατερα και τον Υιο

Ορισμοι:
ακομη adj. 1 συνεχως η εντελως επιπεδη. 2 για το ιδιο επιπεδο η γραμμη. 3 απαλλαγμενο απο την παραλλαγη. 4 ιση σε μετρο η ποσοτητα. 5 διανεμηθει απο δυο. 6 ακριβως expressible χωρις κλασματα. 7 η ισορροπια που δεν θα αφηνει καμια οφειλη προς οποιαδηποτε πλευρα… .. 9 ακομα η ακομα…. 11 μολις η ακριβως…. 12 πληρως η αρκετα. 13… πραγματι.

ως adv. 1 σε τετοιο βαθμο η εκταση. 2… για παραδειγμα. 5 και το βαθμο, τον τροπο, κλπ., η οτι….

τιμην Ν. 1… υψηλο δημοσιο esteem. 3 πηγη της πιστωσης η διακριση. 4 μεγαλο σεβασμο, οπως και για το αξιζει, η αξια, η ταξινομηση. 5 τετοιο σεβασμο εκδηλωθηκε…. 10 να κατεχει υψηλη και σεβασμο. 11 τιμην να αναθεσει η διακριση upon. 12 να δειξουν μια ευγενικη υποψη….

λατρεια Ν. 1 reverent τιμην δοθει σε μια θεοτητα. 2 η εκφραση μιας τετοιας τιμην του, οπως με προσευχες. 3 μεγαλο θαυμασμο η σχεση…. 5 για να δειτε τη θρησκευτικη λατρεια. 6 θαυμασμο η να αισθανονται υποψη. - VT. 7 για να λαβει μερος στη λατρεια.

(Η Random House Dictionary, 1980, Random House, Inc, pp. 299, 46-47, 420, 1008)

Οι περισσοτεροι πιστοι της μονοθειστικες θρησκειες ξερουν οτι θα πρεπει να τιμησει το Θεο. Οι Εβραιοι πιστευουν στο Θεο και τη λατρεια Του. Γνωριζουν Αυτον ως «Πατερα». Μουσουλμανοι πιστευουν σε εναν Θεο, τους οποιους κληση Αλλαχ. Γνωριζουν επισης Αυτον ως «Πατερα». Ωστοσο, ουτε οι Εβραιοι, ουτε οι μουσουλμανοι τιμουν το "Son", ο Ιησους Χριστος. Οι Μαρτυρες του Ιεχωβα φαινομενικα να δωσει πληρη τιμην του Πατρος, του Υιου, αλλα να δινουν πολυ λιγοτερο. Γενικα οι Χριστιανοι οπαδους του Χριστου. Γνωριζουν το Θεο ως Πατερα, αλλα δεν ειναι ολες οι Χριστιανοι σιγουρος ποση θα πρεπει να δωσουν τιμη για τον Υιο.

Ειναι η ελλειψη κατανοησης της Βιβλου οτι πολλοι Χριστιανοι κρατα στο σκοταδι σχετικα με την πραγματικη φυση του Ιησου Χριστου και της σχεσης του προς τον Πατερα. Ποσο θα πρεπει να δωσουμε την τιμη να τον Υιο; Η Βιβλος μας δινει μια απαντηση και John 5:23. Εδω, ο Ιησους μας πληροφορει Himself "Αυτο πρεπει να τιμησουμε ολους τους ανδρες, ακομη και οταν ο Υιος του Πατρος τιμην τους." (KJV)

Πως πρεπει να τιμησει τον Υιο;

Αυτο το στιχο περιεχει ισχυρα αποδεικτικα στοιχεια για την θεοτητα του Ιησου Χριστου. Το εστιακο σημειο της παρουσας εξουσιας στηριζεται σε δυο βασικες λεξεις, "ακομη". Για να συλλαβουμε μια πληρη κατανοηση της εννοιας της παρουσας στιχο, πρεπει να γνωριζουμε τι ακριβως σημαινουν αυτες οι δυο λεξεις. Τους ορισμους που δινονται παραπανω. Ας εφαρμοσουν αυτους τους ορισμους με το στιχο:

… ακομη…

Εξ ορισμου 1:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, την τιμη που μας-μαζι με τον Πατερα τιμην του-ειναι κατηγορηματικα ομοιογενης, συνεχως ακομη και σε ολους τους τομεις και τις εμφανισεις.
Εξ ορισμου 2:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, τιμη που βρισκεται στο ιδιο επιπεδο η γραμμη, οπως αυτη που δινουμε προς τον Πατερα.
Εξ ορισμου 3:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, τιμη που να ειναι απαλλαγμενη απο την παραλλαγη απο αυτο που θα δωσουμε προς τον Πατερα (ιδια χωρις καμια διαφορα).
Εξ ορισμου 4:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, τιμη που ειναι ιση κατα μετρο, οπως η ποσοτητα αυτη που δινουμε προς τον Πατερα.
Εξ ορισμου 6:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, την τιμη που εκφραζεται ακριβως οπως αυτη που εκφραζεται προς τον Πατερα, χωρις κλασματικο μερος του πανω αριστερα.
Εξ ορισμου 7:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, την τιμη-οτι, σε συγκριση με αυτην που δοθηκε στην Πατερας-ειναι ιση και ισορροπημενη και δεν αφηνει κανενα χρεος (λιγοτερο η περισσοτερο) σε αμφοτερες τις πλευρες.
Εξ ορισμου 9:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, που εχει τιμησει, χωρις να εχει σημασια τι, αλλα με εκεινο του Πατρος.
Εξ ορισμου 11:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, που ειναι η τιμη που αναφερεται στον Πατερα · οπως ακριβως αυτην που δοθηκε στην Πατερας.
Εξ ορισμου 13:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, που ειναι πραγματι τιμη με αυτην που δοθηκε προς τον Πατερα.

… ως…

Εξ ορισμου 1:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, που ειναι να τιμησει ενα βαθμο ως τετοιο: ως δεδομενη την τιμη προς τον Πατερα · και στον ιδιο βαθμο που θα δωσουμε προς τον Πατερα, θα πρεπει επισης να δωσει ο Υιος.
Εξ ορισμου 2:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, που εχει τιμησει επιβεβαιωνεται απο τα στοιχεια που αναφερονται προς τον Πατερα. Με αλλα λογια, πως πρεπει να ειμαστε πολυ τιμην να δωσει ο Υιος; Ας χρησιμοποιησουμε ως παραδειγμα, η ακριβης ιδια τιμη δινεται προς τον Πατερα.
Εξ ορισμου 5:
Εμεις πρεπει να δωσουμε τον Υιο, τιμη που βρισκεται στον ιδιο βαθμο, κατα τον ιδιο τροπο, δεδομενου οτι ως προς τον Πατερα.

Με την εφαρμογη των ορισμων και των δυο λεξεις κλειδια για το στιχο, καθισταται σαφες οτι η τιμη που δοθηκε στην Υιος πρεπει να ειναι ομοια με την τιμη που δοθηκε στην Πατερας. Και τωρα, σε περιπτωση που καποιος θα μπορουσε να ρωτησω, θα ρωτησω τα εξης:

Πως πρεπει να τιμησει τον Πατερα;

Καθ 'ολη την Παλαια και Καινη Διαθηκη της Βιβλου, ο Θεος εχει γινει γνωστη ως "Πατερα". Ομοιως, αυτη η "Πατερα" στους ουρανους, ηταν παντα ονομαζεται ΘΕΟΥ. Ο Θεος, ο μονος TRUE θεοτητα, που ειναι η υψηλοτερη στην υπαρξη. Εχει πανω απο ΟΛΑ δημιουργια. Και επειδη το γεγονος αυτο, πρεπει να δωσουμε τιμην Αυτου, η οποια ειναι πανω απο ΟΛΑ τιμην-η υψηλοτερη μορφη τιμη, που ονομαζεται λατρειας. Ο Θεος ο Πατερας-οπως διακρινεται απο το Θεο ο Υιος και το Αγιο Πνευμα Θεου-ειναι πλεον αναγνωρισμενο απο μονοθειστικες θρησκειες, οπως ο Θεος. Χριστιανισμος αναγνωριζει μονο ο Υιος Θεου, οπως επισης-και ακομη και σε αυτη τη θρησκεια υπαρχει συζητηση μεταξυ των δογματων ως προς αυτο. Σαφως, ομως, ο Πατερας και ο ουρανος πρεπει να λατρευοταν. Οι περισσοτερες, αν οχι ολες τις μονοθειστικες θρησκειες αποδεχθει αυτη ως αληθεια.

Για αλλη μια φορα: Πως θα πρεπει να τιμησει τον Υιο;

Με το γεγονος αυτο κατα νου, τωρα πρεπει να βαλουμε ενα και μια απο κοινου. Ο Θεος ο Πατερας πρεπει να τιμηθει και το υψηλοτερο δυνατο τροπο-με λατρεια. Ο Υιος, οπως ειδαμε, πρεπει να τιμαται το ιδιο ακριβως τροπο οπως και ο Πατερας. Επομενως, αν ακολουθησουμε τη λογικη ως το τελος της, ποια απαντηση θα βρουμε σιγουρα; Οτι ο Υιος, ο Ιησους Χριστος, θα πρεπει να τιμηθει με τον ιδιο ακριβως τροπο οπως και με τον Πατερα-ΛΑΤΡΕΙΑΣ.

Αλλα τι θα γινει αν δεν κανουμε κατι τετοιο;

John 5:23 καταληγει λεγοντας οτι, "He οτι δεν honoureth ο Υιος του Πατρος δεν honoureth οποια hath εστειλα." Αυτο ειναι πολυ σοβαρο! Στην ουσια, αυτο το στιχο ειναι εντολεας μας να λατρευουν τον Υιο ακριβως οπως εμεις λατρεια του Πατρος. Αλλα εκεινος που δεν εχει τον Υιο λατρειας δεν λατρεια του Πατρος, ειτε-και αυτο ειναι πραγματικα βλασφημια. Τι ενα αποτομο ξυπνημα αυτο πρεπει σιγουρα να ειναι για εκεινους που εχουν μολις τωρα κατανοηση! Ο Υιος ειναι Θεος οπως ο Πατερας ειναι Θεος, και αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο θα πρεπει να λατρεια Κυριου ημων Ιησου Χριστο ως Θεο και Σωτηρα μας · και με τον Πατερα και το Αγιο Πνευμα μαζι με το Ενα Συνθετο Triune ΘΕΟΥ.

No comments: